Hoe werkt een personenlift?

Een personenlift

Liften brengen ons snel en geruisloos van de ene naar de andere verdieping. Het zijn echt fantastische uitvindingen. Veel mensen hebben echter geen enkel idee hoe een lift eigenlijk werkt. Wanneer u in een lift stapt, treedt er namelijk een ingenieus systeem in werking dat ervoor zorgt dat u veilig naar een andere verdieping komt. In dit blog leggen we kort uit hoe dat ongeveer in zijn werk gaat.

Een hydraulische personenlift

Hydraulische liften waren lange tijd de meest gangbare personenliften. Deze liften worden aangedreven door een vloeistof of olie en werken door middel van druk. Door middel van druk komt de liftkooi in beweging. Moet de lift op dezelfde verdieping blijven staan? Dan zorgt de terugslagklep ervoor dat de druk in het leidingsysteem niet verandert. Zo kan de liftkooi dus niet onverwacht bewegen. Hydraulische liften hebben een groot draagvermogen, maar zijn niet zo geschikt voor gebruik in zeer hoge panden.

Een tractielift

De meeste hydraulische liften worden vervangen door tractieliften. Deze liften zijn energiezuiniger en zijn wel geschikt om te gebruiken in hoge gebouwen. Tractieliften werken niet door middel van druk, maar worden aangedreven door een elektromotor. De liftkooi verplaatst zich via hijskabels die door de liftschacht lopen. Naast de kooi en de kabels bevindt zich ook een tegengewicht in de liftschacht. Het tegengewicht is zwaarder dan de liftkooi. Hierdoor heeft de lift minder energie nodig om in beweging te komen.

Previous
Next

Personenliften zijn zeer veilig

Er zijn heel wat mensen met liftangst. Zeker in hoge gebouwen kunnen mensen het spannend vinden om in een lift te stappen. Veel mensen zijn dan bang dat er iets mis gaat, waardoor de lift in een vrije val terecht komt. Maar wist u dat dit vrijwel onmogelijk is? Moderne personenliften zijn namelijk allemaal voorzien van een vanginstallatie. Een liftkooi zal dus nooit zomaar naar beneden storten.

Contact opnemen met Multiliften

Wilt u een personenlift laten plaatsen? Dan kunt u terecht bij de experts van Multiliften. Wij helpen u niet alleen met de installatie, maar zijn ook uw specialist voor lift onderhoud. Hierbij staan wij 24/7 voor u klaar. Voor meer informatie of een offerte kunt u contact met ons opnemen. Bel ons gerust via 0318 – 30 74 00. Of stuur een bericht via het contactformulier op de website.